Vejen til vækst

Dét kan din virksomhed lære af Viika A/Ss vækstrejse

På få år har den esbjergensiske virksomhed Viika A/S bidt sig godt og grundigt fast i markedet for tagdækning. I løbet af de fem år Viika A/S har eksisteret, har virksomheden firdoblet sin omsætning og beskæftiger i dag 15 medarbejdere.

Men vejen til vækst har bestemt ikke været den lige vej for direktør og partner Kenneth Due Hansen, hans partnere Allan Kjær og Michael Nygaard Haubjerg og medarbejdere.

Viika A/S

Direktør Kenneth Due Hansen og salgs- & tilbudschef og partner Michael Nygaard Haubjerg, Viika A/S

Investorjagt

Kenneth Due Hansen havde fra starten store ambitioner for Viika A/S. Men da han ikke besad den store startkapital, gik han på jagt efter en investor, der kunne se idéen i en virksomhed, der ville være kundernes foretrukne valg.

I 2014 fandt Kenneth Due Hansen og kompagnonen Allan Kjær en god investor, der udover kapital kunne bidrage med sparring og forretningsstrategi. De tre partnere stiftede et A/S og så skulle man tro, at vejen til vækst lå på skinner. Men det gjorde den ikke helt.

Investorkapital = bedre indkøbspriser

– Nu kom der masser af ordrer ind, men det var en udfordring at finde gode medarbejdere og det krævede stort overblik og meget arbejde i Excel at håndtere de mange tilbud og ordrer, siger Kenneth Due Hansen.

Men de ambitiøse forretningsplaner begyndte lige så stille at give bonus. For på grund af kapitalen fra investoren og erhvervskreditten fra Frøs Sparekasse, var Viika A/S i stand til at skifte leverandør og få bedre indkøbspriser og kortere betalingsfrister. Og dermed bedre økonomi i projekterne.

– Dét at vi stiftede et A/S, sendte et signal til vores samarbejdspartnere om, at vi var seriøse. Og sammen med startkapitalen gav det os en god forhandlingsposition overfor vores nye leverandør, siger Kenneth Due Hansen.

Ny partner med forretningskompetencer

Men arbejdet med at udregne og udsende de nu mere end 300 tilbud om året, var efterhånden blevet en stor opgave, som Kenneth Due Hansen godt kunne mærke krævede nogle andre kompetencer end hans egne.

– Vi er jo håndværkertyper med masser af praktisk erfaring. Men den administrative og systematiske tilgang til at drive forretning, er måske ikke lige vores stærkeste side, siger han.

Derfor fik Viika A/S i 2016 en fjerde partner. Den ingeniøruddannede Michael Nygaard Haubjerg kom ind i Viika A/S med stærke kompetencer inden for salg, opfølgning, tilbudsudregning, budgettering og tegningsforståelse.

– Det har været meget gavnligt for virksomheden og lærerigt for os at få en kompetence ind, der virkelig kan optimere vores forretning og dermed værdien for kunden, siger Kenneth Due Hansen.

– Førhen var vi meget opsatte på at lukke ordrerne hurtigt. Nu har vi meget mere ro i maven, fordi der både er et rigtigt godt flow i tilbuddene og fordi vi nu præcist ved, hvad vi skal tjene på hvert enkelt projekt og hvorfor. Det har givet os større overblik. Og det er alfa og omega, siger Kenneth Due Hansen.

Kenneths bedste råd til vækstrejsen

Hvis Kenneth Due Hansen skulle give sig selv og andre nyopstartede virksomheder nogle gode råd til at komme godt afsted på vækstrejsen, peger han på disse råd:

  • Start op med en kompagnon, du kender.
  • Find ud af, hvad I vil med virksomheden.
  • En professionel bestyrelse kan jer give god sparring.
  • Stifter I et aktieselskab, sender I et seriøst signal.
  • Find en investor. Det gør, at dit pengeinstitut ikke skal stå med hele investeringen og usikkerheden i starten.
  • Vælg de leverandører, der har de bedste produkter.
  • Bevis dit værd og forhandl dig til bedre indkøbspriser, når du er godt etableret i markedet.
  • Få stærke forretningsmæssige kompetencer ind i den daglige drift af virksomheden.

Lad os optimere din virksomhed

Er du blevet inspireret til et møde – eller er det tid til ny erhvervsbank?

Find din personlige erhvervsrådgiver

Klik her

Din lokale

samarbejdspartner

Ring til os

Kristina MulvadErhvervsartikel – vækstrejse