Aktiesparekonto i Frøs Sparekasse

Nu kan du få en særlig konto til investeringer
– med lavere skat

Regeringen har besluttet, at det skal være muligt at oprette en aktiesparekonto i Danmark, ligesom man kan i Sverige og Norge.

Du kan fra 2019 oprette en aktiesparekonto på samme måde, som du opretter en almindelig konto. På kontoen kan du placere de penge, du har tilovers (frie midler), og købe aktier eller investeringsforeningsbeviser for dem.

I 2019 må du maksimalt sætte 50.000 kr. ind på kontoen, men politikerne bag aftalen ønsker årligt at hæve beløbet med 50.000 kr., så loftet i 2022 bliver på 200.000 kr.  Det kræver dog en vedtagelse i Folketinget hvert år.

Beskatning på 17 %

Når du investerer via en aktiesparekonto, skal det være nemt og enkelt. Du behøver derfor ikke bekymre dig om skatten, når du handler aktier. Skatten er på 17 % af fortjenesten op til 52.900 kr. – mod 27 % eller 42 % ved investering i aktier via en almindelig opsparingskonto, hvor fortjeneste over 52.900 kr. beskattes med 42 %.

Skatten regnes automatisk ud for dig, og beregnes ud fra årets overskud. Har du underskud, vil det blive modregnet som et fradrag i overskuddet for de kommende år. Denne beskatningsform kaldes lagerbeskatning. Ulempen er, at du ved overskud ikke kan udskyde skatten og derved investere og ”tjene penge” på den skat, du endnu ikke har betalt. Du skal nemlig betale skatten hvert år. Til gengæld er skatteprocenten på aktiesparekontoen som nævnt lavere.

Stiger dine investeringer i løbet af 2019, så der kommer til at stå mere end 50.000 kr. på kontoen, er dette dog okay, og du tvinges ikke til at sælge ud, selvom værdien overstiger maksimumbeløbet. Falder dine investeringer i værdi, må du gerne fylde kontoen op, så den når 50.000 kr. i 2019. Du kan altså frit hæve på kontoen og sætte flere penge ind, men naturligvis kun op til maksimum.

Er det noget for dig? 

Formålet med den nye aktiesparekonto er at styrke aktiekulturen i Danmark samtidig med, at det skal blive lettere og mere attraktivt at investere i aktier.

Inden du går i gang, er der nogle overvejelser, du bør gøre dig. Du skal overveje, om din risikoprofil for investeringer overhovedet stemmer overens med investeringer i aktier.

Når du fastlægger din risikoprofil, er det først og fremmest vigtigt, at du overvejer:

Risikovillighed: Hvor meget risiko har du som investor lyst til at påtage dig?

Risikoevne: Hvor meget risiko kan du økonomisk tåle at påtage dig?

Derudover kan der være andre ting, der spiller ind, for eksempel dine skatteforhold, tidshorisont og dine samlede økonomiske forhold.

Det kan være økonomisk attraktivt at investere i aktier via en aktiesparekonto i forhold til at gøre det via en almindelig opsparingskonto, da skattesatsen for aktiesparekontoen er lavere. Dog kan skattesatserne for de to kontoformer ikke umiddelbart sammenlignes, da principperne, man beskattes efter, som nævnt er forskellige. Er du i tvivl om en aktiesparekonto er noget for dig, så tag endelig en snak med din rådgiver om dine muligheder.

Er du klar til at investere?
Lad os tage en god snak

Udfyld felterne nedenfor og du vil blive ringet op af din lokale rådgiver, som kan fortælle dig mere om dine muligheder.

Vælg afdeling*:

Hvad skal vi tale om?*

*) Påkrævede felter.

Lad os få en

rigtig god snak

Find din afdeling her

Julie Dalby StorgaardAktiesparekonto