Vores historie

Der var engang en sparekasse – det er der også i dag

Historien om Frøs Sparekasse starter helt tilbage i 1872, hvor en række visionære landmænd gik sammen om at grundlægge deres eget pengeinstitut. Man ønskede at være selvstændig – og lokalt til stede. Grundstenen til Frøs Sparekasse er lagt. Arven fra dengang er stadig synlig i dag, også i det daglige arbejde med kunderne, hvor den lokale tilstedeværelse stadig er altafgørende for Frøs Sparekasse.

Vi gør altid en dyd ud af at lære dig at kende, da det det giver den bedste baggrund for god rådgivning. Hvis du vil lære os bedre at kende, skal du være velkommen til at dykke ned i vores historie og nogle af Frøs Sparekasses mange milepæle.

1872

Frøs og Kalvlsund Herreders Sparekasse bliver grundlagt

Den 17. januar 1872 stiftes Frøs og Kalvslund Herreders Sparekasse med stor opbakning: 171 garanter havde tegnet garantbevis ved sparekassen. For 1 garantbevis skulle man hæfte 100 rigsdaler.

1897

25 års jubilæum

Sparekassens 25 års jubilæum blev fejret på Rødding Vesterkro med et festmåltid for garanter med damer.

1908

Sparekassen opfører hovedkontor i Rødding

De første mange år bor man til leje på Vesterkroen i Rødding. Bag det nye hovedkontor står arkitekt M. Nyrop – den samme arkitekt som har tegnet Københavns rådhus. Hovedkontoret fra dengang er integreret i hovedkontoret i dag.

1920

Sparekassen bliver ”dansk”

Da Sønderjylland genforenes med Danmark, bliver de danske pengeinstitutter også danske, herunder også sparekassen i Rødding, der altid har set sig selv som dansk. Den specielle mark-afdeling bliver nedlagt, og kronen er nu den dominerende valuta.

 

Vores historie

1947

Navneskifte til Frøs Herreds Sparekasse

I 1947 har sparekassen 75 års jubilæum, og i den forbindelse beslutter man sig for at skifte navn. Af protokollen fra jubilæumsgeneralforsamlingen fremgår det, ”at det lange navn gav anledning til ekstraudgifter i den moderne telefon-kommunikation.” Derudover havde man ifølge protokollen heller ingen videre forretninger i det egentlige Kalvslund Herred, som for eksempel Farup, Kalvslund og Lintrup sogn.

1968

29 forskellige sparekasser i Sønderjylland

I slutningen af 60’erne er udviklingen klar. De store sparekasser bliver større, mens de små sognesparekasser opgives eller bliver en del af andre sparekasser. På trods af den udvikling er der stadig 29 forskellige sparekasser i Sønderjylland i 1969. Frøs Herreds Sparekasse er én af de største i landsdelen.

1972

Frøs Herreds sparekasse fejrer 100 års jubilæum med det mål at forblive selvstændig

Helt konkret fejres jubilæet også med en udvidelse af sparekassens hovedkontor i Rødding, der står færdig i 1973.

1974

Den første lønmodtager i sparekassens bestyrelse

I 102 år har bestyrelsen udelukkende bestået af landmænd og gårdejere. Lønmodtageren, Ove M. Bruun, var ansat som regnskabskonsulent hos sparekassen.

 

Vores historie

1984

Sparekassens Initiativpris uddeles for første gang

Formålet med Initiativprisen er at påskønne en erhvervsleders/iværksætters indsats og arbejde for derigennem at anderkende medarbejdernes indsats i firmaet. De første modtagere af prisen blev Rødding Bogtrykkeri.

1990’erne og 00’erne

Sparekassen åbner nye afdelinger 

Da mulighederne for vækst i sparekassens primære område var udtømt, åbnede man nye afdelinger– stik mod tendensen i tiden. I 1996 åbnede den nye afdeling i Haderslev med et løfte om konkurrence til etablerede pengeinstitutter i byen. Spis nu brød til, lød reaktionen fra flere fronter, en opfordring man tog bogstaveligt i sparekassen, da man ved åbningen leverede morgenbrød ud til alle byens borgere ved hjælp af de lokale sportsforeninger i byen.

Udviklingen er fortsat og der er åbnet flere nye afdelinger. Således fulgte Esbjerg i 2000, Kolding i 2002, Aabenraa i 2004, Sønderborg i 2006, Vejle i 2010 og Fredericia i 2013.

2010

Kåret til Danmarks bedste arbejdsplads

Frøs Sparekasse bliver kåret som Danmarks Bedste Arbejdsplads af organisationen Great Place to Work. Det bliver offentliggjort af Berlingske nyhedsmagasin.

2011

Kåret til Europas Bedste Arbejdsplads og lokale ildsjæle hædres af sparekassen

Sparekassen vinder prisen foran 800 andre virksomheder i Europa. Det er første gang, en danskejet virksomhed vinder prisen.

Med baggrund i hæderen som Sparekassen modtog med deres pris og titel som Europas Bedste Arbejdsplads, udpeger medarbejdere i Frøs Sparekasse med kundekontakt en lokal ildsjæl, som fortjener et skulderklap og en påskønnelse.

2016

Navneskifte til Frøs Sparekasse

Sparekassen fortsætter med at følge tiden og den teknologiske udvikling. Man beslutter sig for at slette Herreds i navnet og fortsætte med det mundrette navn Frøs Sparekasse – sådan som alle kunderne kender deres lokale sparekasse.

2017

Ny administrerende direktør i sparekassen

Den 1. april 2017 takkede Kurt Jensen af efter 37 år som administrerende direktør i sparekassen.
På posten kom Henning Dam efter at have været en årrække i Sydbank og tidligere Danske Bank.

2018

Vi opruster på erhverv

“Vi vil være skarpe og tilpasse os udviklingen på markedet og hos vores kunder, som stiller nye og større krav til vores medarbejdere og deres kompetencer. Vi er stadig tæt på kunderne og stærkt repræsenteret i Syd- og Sønderjylland”. Erhvervsrådgiverne samles i vores privatafdelinger i Vejle, Haderslev, Esbjerg og på hovedkontoret i Rødding.

2019

Ny afdeling i Brørup og udbygning af hovedkontoret

Den 1. maj 2019 åbnede vi vores 12. afdeling – lige i hjertet af vores område, Syd- og Sønderjylland. Her har vi vores rødder, og her hører vi hjemme. Derfor har vi valgt Brørup – et helt naturligt valg til en ny afdeling.

I september var udvidelsen af Frøsvej 1 færdig. Udvidelsen var en stor opgave, hvor de fire bygningerss ydre udtryk skulle respekteres. Bygningen fra 1908 er tegnet af arkitekt Martin Nyrop. Mellembygningen fra 1972 er tegnet af arkitekt Aa. S. Jensen, mens kuben i glas fra 1995 er tegnet af arkitekt Poul Erik Hansen. Den nye bygning er tegnet af TEKT Arkitekterne fra Esbjerg med udgangspunkt i tidligere tegninger fra arkitekt Poul Erik Hansen.

2020

Nye lokaler i Kolding

Den 27. januar flyttede vores afdeling i Kolding til nye og moderne lokaler på Vejlevej 135. Vi er et godt sted at være – for kunder og for medarbejdere. Udover en mere synlig placering så kan vi nu byde vores kunder velkommen i nye og moderne mødefaciliteter – nem adgang, gode parkeringsforhold og optimale rammer for en unik oplevelse og et godt møde.

Ny direktør

Den 1. december 2020 tiltrådte Max Semay Hovedskov som administrerende direktør for Frøs Sparekasse.

”I Max Semay Hovedskov har bestyrelsen fundet de kvalifikationer, sparekassen har brug for”, siger bestyrelsesformand for Frøs Sparekasse, Jørgen Kring Jensen.

# et godt sted at være

Har du lyst til at blive kunde
i Frøs Sparekasse?

Find din afdeling her

Kristina MulvadVores historie