Forældrekøb

Der kommer en dag, hvor børnene vil flytte hjemmefra. Og så kommer spørgsmålet om bolig til de unge for alvor op – det kan være kollegieværelse eller lejelejlighed. Men det kan også blive en lejlighed, som forældrene har købt. Det som kendes som et forældrekøb.

Har du, som forælder, økonomien til det, kan det faktisk være en tryg og god måde at hjælpe børnene på deres vej ud i livet.

Ved forældrekøb køber man egentlig bare en ekstra bolig og lejer den ud til sit barn. Barnet betaler så husleje, og med tiden kan barnet købe boligen på fordelagtige vilkår, hvis barn og forældre ønsker det.

Denne type køb kræver professionel rådgivning – her kan din rådgiver i Frøs Sparekasse hjælpe dig.

Hvad er forældrekøb?
Forældrekøb trin for trin

  • Tag en snak med os
    I Frøs Sparekasse starter købet altid med en god snak med din rådgiver. Her gennemgår din rådgiver dine muligheder for forældrekøb, og hvordan det vil påvirke din og dit barns økonomi.
  • Find den rigtige bolig
    Hvor stor skal boligen være, skal dit barn have mulighed for at dele lejligheden med en studiekammerat, eller måske skal det være en bolig, som du selv har lyst til at bo i senere.
  • Budget og husleje
    Inden du beslutter hvilken bolig, du vil købe, skal du have lavet endeligt budget og fastsætte huslejen. På forældrekøbsguiden kan du læse mere om totaløkonomien bag et forældrekøb.
  • Klar til køb
    Når boligen er fundet, og økonomien er på plads er du klar til at slå til.

Er du nysgerrig på, hvad du kan købe en bolig for, så kan du hurtigt få en indikation om det med vores boligberegnere. Andre har også været inde at lure på nul-procent.dk – vores boliglån med en særlig rente det første år af lånets løbetid.

5 gode grunde til forældrekøb

Der er flere gode grunde til, at et forældrekøb kan være den helt rigtige løsning for jer:

  • Det kan være svært at finde en god bolig i storbyerne.
  • Dit barn har mulighed for at søge om boligsikring.
  • Er det en større bolig, er det muligt for barnet at supplere sine indtægter ved at dele lejligheden med en god ven eller studiekammerat.
  • Huslejen vil ofte være lavere, end hvis dit barn køber eller lejer boligen selv.
  • Du betaler ikke ejendomsværdiskat, når din ejerbolig lejes ud – og der kan også være andre skattefordele ved et forældrekøb, afhængigt af, hvilken skatteordning du vælger.

Forældrekøb kan virke lidt kompliceret, men i virkeligheden er det ikke så svært. Det er vigtigt at have din bank med på råd, og så er det også fornuftigt at tale med en revisor om, hvilken skattemæssig løsning, der passer dig bedst. At låne penge til et forældrekøb er ikke anderledes end at låne til enhver anden ejerbolig. Man kan finansiere forældrekøbet på almindelige vilkår – f.eks. med et realkreditlån. Og det kan også være, at der er friværdi eller en opsparing, som kan bruges.

Fire tips til forældrekøb

1. Undersøg om udlejning er tilladt

2. Indgå en formel lejekontrakt som beskriver vilkårene

3. Sælger du boligen, er en eventuel fortjeneste som udgangspunkt skattepligtig

4. Der er to skattemodeller: en virksomhedsordning og en kapitalafkastsordning.

Har du brug for rådgivning til forældrekøb?

Kontakt os her

Flytter hjemmefra

Skal vi tage en snak om dine muligheder?

Udfyld formularen herunder og vi giver dig et kald.

Kontaktformular bolig
Er du kunde i Frøs Sparekasse?

Vi passer naturligvis godt på dine data. Det kan du læse om under vores vilkår for brug.

Når du giver Frøs Sparekasse dine oplysninger, accepterer du samtidig sparekassens almindelige forretningsbetingelser samt at sparekassen må ringe til dig og fortælle om produkter, som vi synes passer til dine behov. Dine kontaktoplysninger gemmer vi så længe, du er kunde i Frøs Sparekasse og i løbende plus fem år efter at kundeforholdet er ophørt.

Lad os hjælpe dig med boligjagten

Giv os et kald

Find din afdeling her

Kristina MulvadForældrekøb