Markedskommentarer

Herunder kan du læse de seneste markedskommentarer fra vores investeringseksperter.

Markedskommentar 

 

  1. juli

Aktieinvestorerne på den grønne gren

Euforisk stemning præger de danske hjem i disse sommerdage. Det danske EM-landshold er blevet alles darling og har vundet befolkningens EM-pati efter mareridtet i Parken, og så har aktieinvestorerne fået opfyldt deres nytårsforsæt med kraftigt stigende aktiemarkeder.

Resultatet af første halvleg 2021 har været aktie og rentestigninger. Banen har været kridtet op med fortsatte lavrente- og likviditetslykkepiller, hvilket har sendt verdensindekset, MSCI AC World, til nye rekordhøjder og et afkast på hele 16%, målt i DKK.
Hvor jublen er stor blandt aktieinvestorerne, så er stemningen noget mere afdæmpet hos obligationsinvestorerne, som er blev ramt af rentestigninger og dermed kursfald i obligationer.

Aktiefesten er globalt udbredt, men der har været væsentlige afkastforskelle i aktieregioner, sektorer og faktorer som følge af stor variation i de regionale udrulninger af vaccineprogrammerne og genåbningen af samfundene. Rentestigningen gennem første kvartal har sat fokus på værdiansættelsen og iværksat aktierotation fra vækst- til valueaktier. Rotationen er over den første sommermåned, juni, aftaget igen pga. svagt faldende renter og ny corona variant, Delta, som fjerne fokus fra genåbningsprocessen.

Anden halvleg af 2021 forventes at byde både på lidt større udsving og lavere afkast på aktier. Dette er vel også blot en form for normalisering efter et imponerende aktieridt.
På obligationssiden har vi efter relativt store rentestigninger i starten af året set svagt faldende renter op til slutfløjtet af første halvleg, men det vurderes ikke for holdbart med en global økonomi i hopla og stigende inflation. Vi forventer at trenden mod højere renter anført af USA vil fortsætte frem mod ultimo 2021.

Obligationer
Vi har set svagt faldende renter i juni, hvilket retfærdiggøres af vigende tendens i inflationsforventningerne. Måske også et udtryk for at investorerne er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved om væksten kan holde kadencen i så højt et gear.

Danske realkreditobligationer genvandt noget af det tabte terræn i juni, hvor en relativ attraktiv prisning til andre aktivklasser gav investorerne lidt mod på det danske konverterbare segment igen. Det ændrer dog ikke ved at realkreditobligationer fortsat er billige prisfastsat relativt til andre segmenter, hvorfor vi fastholder vores eksponeringen mod aktivklassen.

Europæiske virksomhedsobligationer oplevede en bedre undertone i juni, hvilket resulterede i positive afkast for måneden. En mindre indsnævring af kreditspændet for både ”High Yield” og ”Investment Grade” virksomhedsobligationer samtidig med marginalt lavere tyske renter sikrede henholdsvis et benchmarksafkast på 0,41% og 0,58%.

Højrenteobligationer oplevede medvind fra faldende amerikanske renter, stigende råvarepriser samt styrket lokale valutaer overfor danske kroner. Både højrenteobligationer udstedt i hård valuta (USD) og lokal valuta gav således pæne afkast i juni – afkastet var højest i obligationer i lokal valuta.

Aktier
Aktiefesten fortsatte også i juni. Medvinden fra en global økonomi i kolossal fremdrift krydret med svagt faldende renter i juni betød nye flotte afkast i aktier. Verdensindekset, MSCI AC World, gav således et afkast på over 4%, målt i DKK.

Aktierotationen set siden starten af året til gunst for valueaktier mistede fodfæste gennem juni måned som følge af svagt faldende renter og spredning af Delta varianten, som i øjeblikket skubber genåbningsprocessen i baggrunden.

Vi fastholder investeringsstilen i valueaktier grundet forventninger om et økonomisk miljø, der favoriserer disse relativt til vækstaktier. Stigende økonomisk aktivitet bevirker øget indtjening i valueaktier relativt til vækstaktier, og samtidig vil et højere renteniveau ligeledes favorisere valueaktier frem for vækstaktier.

Det amerikanske aktiemarked var højdespringeren på de modne markeder i juni på baggrund af den faldende rente til gunst for teknologiaktier, som udgør en stor andel af det amerikanske aktieindeks.

Emerging Markets aktier kunne på indeksniveau ikke holde trit med de udviklede aktiemarkeder, men Brasiliens aktiemarked gav det højeste afkast i juni på over 8%, målt i DKK.

 

 

 Læs kommentarer og se afkast for de enkelte fonde i Frøs Sparekasse her.

Investér med os

Find din afdeling her

Julie Dalby StorgaardMarkedskommentarer