Skal du flytte hjemmefra?

Når du flytter hjemmefra, starter et nyt og spændende kapitel i dit liv. Men det er også en stor beslutning – både praktisk og økonomisk, og derfor er der en række overvejelser, som du skal gøre dig på forhånd. Har du styr på at melde flytning til PostNord og skal du skifte læge? Vi giver dig et par råd, og hjælper dig godt på vej.

Er du klar til at flytte hjemmefra?

Vi sidder klar med god rådgivning.

Klik her

Hvad skal du være opmærksom på, når du flytter hjemmefra?

Når du flytter, så skal du huske at melde flytning til både PostNord og til kommunen. Beskeden til kommunen har du pligt til at indlevere senest 5 dage efter, du er flyttet.

Nedenfor er samlet et par nyttige links. Du kan med “Registerindsigt (CPR)” se, hvilke myndigheder der automatisk får besked om din nye adresse.

Skal du også skifte læge?

Ja, som udgangspunkt skal du skifte læge, hvis du flytter mere end 15 kilometer væk. Du kan dog beholde din nuværende læge, men så er der nogle betingelser. Læs mere om valg af læge her.

Hør mere om det hele – kontakt en rådgiver

Flytte hjemmefra

En stor ting – ikke kun for dig

Det at du flytter hjemmefra, er ikke kun en stor ting for dig – det er det også for dine forældre. Derfor er det også vigtigt, at du bliver godt klædt på. Det er det, vi gerne vil hjælpe med.

Har du brug for lidt ekstra hjælp?

Dét at flytte hjemmefra er en stor beslutning – både praktisk og økonomisk. I Frøs Sparekasse kan du få svar på dine spørgsmål og hjælp til studieøkonomien.

Giv os et kald

flytte hjemmefra

Gode råd i boligjagten

 • Husk at blive skrevet op til lejligheder og kollegier mange steder. Hos boligselskaberne skal du være 15 år for at blive skrevet op. På kollegier kan du tidligst blive skrevet op 4 måneder før studiestart.
 • Start med at søge i god tid.
 • Prøv at spare penge op så du har penge til depositum og en måneds husleje.
 • Læs altid kontrakten godt igennem. Forsøg at få nedskrevet, hvad der skal istandsættes, når du flytter derfra. Betal først depositum m.m., når kontrakten er underskrevet.
 • Følg med i avisernes boligrubrikker, på internettet og tjek opslagstavler i supermarkeder m.m.
 • Brug dit netværk! Fortæl venner, familie og eventuelt kollegaer, at du leder efter et sted at bo. Fremleje af bolig sker ofte fra mund til mund.


ungt par flytter sammen

Forældrekøb

Løsningen på akut boligmangel kan være, at dine forældre køber en lejlighed, som du lejer af dem.

Denne løsning kræver som regel professionel rådgivning, men her er nogle generelle tips:

 • Undersøg om udlejning er tilladt.
 • Indgå en formel lejekontrakt som beskriver vilkårene.
 • Sælges boligen er en eventuel fortjeneste som regel skattepligtig.
 • Der er to skattemodeller: En virksomhedsordning og en kapitalafkastordning.

Du kan læse mere om forældrekøb her – vi har også lavet en guide til dig, hvor du kan bliver klogere på processen.

Forsikringer

Når du fylder 18 år, er det ikke sikkert, at du længere er dækket af dine forældres forsikringer. Du skal derfor have følgende med i dine overvejelser. Du skal overveje, at du kan:

 • komme til skade (ulykkesforsikring)
 • blive erstatningsansvarlig for en skade, som du har lavet (ansvarsforsikring)
 • miste dine ting (indboforsikring).

Ulykkesforsikring

Med en ulykkesforsikring er du dækket, hvis du kommer til skade. Den giver blandt andet også ret til erstatning, hvis du får varigt mén efter en ulykke, ligesom den også dækker tandskader.

Indbo- og ansvarsforsikring

Hvis du bliver udsat for tyveri, brand eller lignende, er dit indbo dækket af en indboforsikring. En del af denne fungerer også som en ansvarsforsikring. I Danmark skal man erstatte de skader, man forvolder med vilje, eller hvis man handler uagtsomt. Med en ansvarsforsikring slipper du for at diskutere, hvorvidt det er din skyld skaden skete, og du slipper for at betale eventuelle udgifter.

Der er forskel på forsikringer. Du skal derfor nøje undersøge hvilket forsikringsselskab, der passer til dine behov og din økonomi. Du kan læse mere om dine forsikringsmuligheder her eller give din personlige rådgiver et kald.

Kontakt din rådgiver

Har du stadig spørgsmål,
eller er du allerede klar til et møde?

Kontakt os

Kristina MulvadTid til at flytte hjemmefra?