Vores historie

Der var engang en sparekasse – det er der også i dag

Historien om Frøs Sparekasse starter helt tilbage i 1872, hvor en række visionære landmænd gik sammen om at grundlægge deres eget pengeinstitut. Man ønskede at være selvstændig – og lokalt til stede. Grundstenen til Frøs Sparekasse er lagt. Arven fra dengang er stadig synlig i dag, også i det daglige arbejde med kunderne, hvor den lokale tilstedeværelse stadig er altafgørende for Frøs Sparekasse.

Vi gør altid en dyd ud af at lære dig at kende, da det det giver den bedste baggrund for god rådgivning. Hvis du vil lære os bedre at kende, skal du være velkommen til at dykke ned i vores historie og nogle af Frøs Sparekasses mange milepæle.

1872

Frøs og Kalvsund Herreders Sparekasse bliver grundlagt

Den 17. januar 1872 stiftes Frøs og Kalvslund Herreders Sparekasse med stor opbakning: 171 garanter havde tegnet garantbevis ved sparekassen. For 1 garantbevis skulle man hæfte 100 rigsdaler.

1897

25 års jubilæum

Sparekassens 25 års jubilæum blev fejret på Rødding Vesterkro med et festmåltid for garanter med damer.

1908

Sparekassen opfører hovedkontor i Rødding

De første mange år bor man til leje på Vesterkroen i Rødding. Bag det nye hovedkontor står arkitekt M. Nyrop – den samme arkitekt som har tegnet Københavns rådhus. Hovedkontoret fra dengang er integreret i hovedkontoret i dag.

1920

Sparekassen bliver ”dansk”

Da Sønderjylland genforenes med Danmark, bliver de danske pengeinstitutter også danske, herunder også sparekassen i Rødding, der altid har set sig selv som dansk. Den specielle mark-afdeling bliver nedlagt, og kronen er nu den dominerende valuta.

 

Vores historie

1947

Navneskifte til Frøs Herreds Sparekasse

I 1947 har sparekassen 75 års jubilæum, og i den forbindelse beslutter man sig for at skifte navn. Af protokollen fra jubilæumsgeneralforsamlingen fremgår det, ”at det lange navn gav anledning til ekstraudgifter i den moderne telefon-kommunikation.” Derudover havde man ifølge protokollen heller ingen videre forretninger i det egentlige Kalvslund Herred, som for eksempel Farup, Kalvslund og Lintrup sogn.

1968

29 forskellige sparekasser i Sønderjylland

I slutningen af 60’erne er udviklingen klar. De store sparekasser bliver større, mens de små sognesparekasser opgives eller bliver en del af andre sparekasser. På trods af den udvikling er der stadig 29 forskellige sparekasser i Sønderjylland i 1969. Frøs Herreds Sparekasse er én af de største i landsdelen.

1972

Frøs Herreds sparekasse fejrer 100 års jubilæum med det mål at forblive selvstændig

Helt konkret fejres jubilæet også med en udvidelse af sparekassens hovedkontor i Rødding, der står færdig i 1973.

1974

Den første lønmodtager i sparekassens bestyrelse

I 102 år har bestyrelsen udelukkende bestået af landmænd og gårdejere. Lønmodtageren, Ove M. Bruun, var ansat som regnskabskonsulent hos sparekassen.

 

Vores historie

1984

Sparekassens Initiativpris uddeles for første gang

Formålet med Initiativprisen er at påskønne en erhvervsleders/iværksætters indsats og arbejde for derigennem at anderkende medarbejdernes indsats i firmaet. De første modtagere af prisen blev Rødding Bogtrykkeri.

1990’erne og 00’erne

Sparekassen åbner nye afdelinger 

Da mulighederne for vækst i sparekassens primære område var udtømt, åbnede man nye afdelinger– stik mod tendensen i tiden. I 1996 åbnede den nye afdeling i Haderslev med et løfte om konkurrence til etablerede pengeinstitutter i byen. Spis nu brød til, lød reaktionen fra flere fronter, en opfordring man tog bogstaveligt i sparekassen, da man ved åbningen leverede morgenbrød ud til alle byens borgere ved hjælp af de lokale sportsforeninger i byen.

Udviklingen er fortsat og der er åbnet flere nye afdelinger. Således fulgte Esbjerg i 2000, Kolding i 2002, Aabenraa i 2004, Sønderborg i 2006, Vejle i 2010 og Fredericia i 2013.

2010

Kåret til Danmarks bedste arbejdsplads

Frøs Sparekasse bliver kåret som Danmarks Bedste Arbejdsplads af organisationen Great Place to Work. Det bliver offentliggjort af Berlingske nyhedsmagasin.

2011

Kåret til Europas Bedste Arbejdsplads og lokale ildsjæle hædres af sparekassen

Sparekassen vinder prisen foran 800 andre virksomheder i Europa. Det er første gang, en danskejet virksomhed vinder prisen.

Med baggrund i hæderen som Sparekassen modtog med deres pris og titel som Europas Bedste Arbejdsplads, udpeger medarbejdere i Frøs Sparekasse med kundekontakt en lokal ildsjæl, som fortjener et skulderklap og en påskønnelse.

2016

Navneskifte til Frøs Sparekasse

Sparekassen fortsætter med at følge tiden og den teknologiske udvikling. Man beslutter sig for at slette Herreds i navnet og fortsætte med det mundrette navn Frøs Sparekasse – sådan som alle kunderne kender deres lokale sparekasse.

2018

Vi opruster på erhverv

“Vi vil være skarpe og tilpasse os udviklingen på markedet og hos vores kunder, som stiller nye og større krav til vores medarbejdere og deres kompetencer. Vi er stadig tæt på kunderne og stærkt repræsenteret i Syd- og Sønderjylland”.

2022

150-års jubilæum den 17. januar

Tænk sig – 2022 var året hvor Frøs Sparekasse fyldte 150 år… 150 år som den lokale sparekasse med rødderne plantet i den syd- og sønderjyske muld. Sparekassen har oplevet mangt og meget og har stået igennem en hel del.

”Siden 1872 har sparekassen haft base i Syd- og Sønderjylland. Helt fra start har det været en del af sparekassens fundament at være lokal og selvstændig. Og det er noget, som, her 150 år efter, stadig er en del af vores vision,” siger adm. direktør i Frøs Sparekasse, Max Semay Hovedskov.

På selve dagen, den 17. januar 2022, fejrede vi jubilæet internt blandt medarbejderne med online morgenmad og fødselsdagssang og efter arbejde blev der serveret lækkert aftensmad og lidt bobler. Senere på året holder vi en fest for medarbejderne på Koldinghus, og for sparekassens garanter fejres jubilæet i forbindelse med garantmødet.

På dagen lancerede vi en jubilæumsside, hvor man kan læse om sparekassens lange og spændende historie – lige fra tysk styre til ansvaret for fremtiden.

Derudover vil vi give lidt tilbage til den landsdel, hvor vi plantede det første frø for 150 år siden – derfor vil vi i løbet af 2022 uddele træer og sammen med lokalsamfundene gøre Syd- og Sønderjylland til #et godt sted at være – også i fremtiden.

Læs mere om hvorfor vi sammen plantede træer.

Har du lyst til at blive kunde
i Frøs Sparekasse?

Find din afdeling her

Kristina MulvadVores historie